Istorie

File de poveste

Istoria CSA Aurul Brad, cea mai iubită echipă din Țara Zarandului

CSA Aurul Brad este un club de fotbal din Brad, județul Hunedoara, Țara Zarandului care evoluează în Liga a IV-a Hunedoara. Echipa a fost înființată în perioada interbelică, în 1934, sub denumirea Mica Brad și în primii ani de activitate a evoluat în Divizia C sau în campionatele regionale ale României.

Echipa de fotbal Mica Brad a început activitatea în campionatul regional, transferând jucatori de la alte echipe din țară și reușind să promoveze în Divizia C, la sfârșitul sezonului 1934-1935. În acea perioadă au fost legitimați la Brad jucătorii: Bortos, Aliman, Mocuta, Taucean, Iancu Asparuh, Fusoi Nicolae, Nedici Gheorghe, Cheresledean, Morwezc Iosif și alții. Primul antrenor al echipei nou formate a fost prof. Barbu, acesta fiind ajutat de antrenorul Alex Popescu (fost internațional).

1934-1935. Campionatul regional Hunedoara: locul 1, promovând în Divizia C. Antrenor: Alex Popescu
Formația: Mocuta – Zaslau, Sturek – Trifu, Nedici, Haiduc – Florea, Maier, Aliman, Bortos, Taucean

Mica Brad s-a clasat pe locul secund în campionatul Diviziei C din sezonul 1937-1938, fiind condusă de pe bancă de antrenorul Unsuld, în vârstă de 29 ani.

1937-1938. Divizia C, liga de vest, seria a II-a. A ocupat locul 2. Antrenori: Unsuld, ajutat de prof. Albescu (Bucuresti)
Formația: Mocuta – Fogel, Sturek – Radu, Danila, Fusol, Teodorescu – Maier, Nedici, Taucean, Popa, Bolos.

În 1940, Mica promovează în Divizia A, profitând de forma excepțională a lui Bazil Marian. De altfel, jucătorul a ajuns la națională în vremea în care juca la Brad. În primul sezon în eșalonul de elită, echipa din Brad se clasează pe locul 5, cea mai bună performanță din istoria clubului. Brădenii au fost depășiți de forțele acelui moment, Unirea Tricolor București, Rapid București, Ripensia Timișoara și Venus București, dar au încheiat sezonul în fața altor nume legendare, precum Sportul Studențesc București, UDR Resița, Gloria Arad, FC Craiova, FC Ploiești, Universitatea Sibiu, Gloria CFR Galați și FC Brăila.

Formația: Mocuta (Pop Alexandru) – Iancu Asparuh, Lungu – Teodorescu, Fusoi, Pascu – Cheresledean, Bazil Marian, Cociuban, Ivanescu, Pop Gheorghe (Bagaianu), Morawecz

În sezonul 1941-1942 al Cupei României ajunge până în faza semifinalelor, unde este eliminată de Universitatea Cluj-Sibiu.

După Al Doilea Război Mondial, Mica Brad continuă în Divizia B și se clasează pe locul 9 în sezonul 1946-1947, sub comanda antrenorului Dobra Ștefan. Între 1947 și 1956, echipa a activat în campionatul regiunii Hunedoara, și-a schimbat numele în Metalul Brad, apoi în Progresul Brad și a promovat în Divizia C, în anul 1956.

În anul următor, echipa evoluează în Divizia C sub numele de Aurul Brad.

1957-1958. Divizia C, seria a III-a, locul 4 cu 26 de puncte. Antrenori: Gain și Aliman.
Ciuntu – Man – Petrescu, Dianowski, Marina Ioan, Marina Aurel, Duna, Ene Paul, Kheill, Holbos, Sleth

1958-1959. Divizia C, seria a VI-a, locul 3 cu 23 de puncte. Antrenor: Gain.
Aurul Brad obține o nouă performanță deosebită în Cupa României, ajungând în sferturile competiției KO din sezonul 1958-1959. Aurul ratează calificarea în semifinale după un meci disputat la Arad, cu Rapid București, dar anul următor câștigă Divizia C, barajul de la Ploiești și promovează în Divizia B. Antrenor: Reinhardt.

Brădenii rezistă în Divizia B doar un sezon (1960-1961), apoi se pierd din nou în competiițiile regionale pentru o bună bucată de vreme. Aurul dă semne de viață în sezonul 1974-1975, când obține locul 3 în Divizia C.

1974-1975. Divizia C, locul 3. Antrenori: Teodor Pop și Aliman.
Riscuta, Cimpeanu, Guran, Ghita, Stoica Romeo, Iezan, Faur, Circu Marin, Kenesz, Grigore, Gabor, Goea, Ștefan, Golcea, Chitac, Golda, Sortan.

În sezonul următor, 1975-1976, Aurul Brad promovează iarăși în Divizia B. Bucuria succesului și revenirii, după 15 ani în liga secundă, e sărbătorită la capătul meciului din penultima etapă, câștigat pe teren propriu cu Minerul Ghelari, scor 3-2.

Cu sprijinul celor 8.000 de membrii cotizanți, Aurul Brad transferă jucători importanți din țară, dar dispune și de munca centrului de copii și juniori condus de Ioan Aliman, cel care s-a dăruit clubului mai bine de 35 ani din viață.

Aurul Brad traversează 10 ani foarte buni în Divizia B, ocupând în fiecare ediție o poziție în prima jumătate a clasamentului. Cea mai bună clasare e locul 3 din sezonul 1981-1982, când Aurul termină în spatele celor de la FC Bihor Oradea și FC Baia Mare.

1976-1977. Divizia B. Antrenor: prof. Dumitru Borcau.
Ghita, Birau, Sortan, Naghy, Petrica, Ceausu, Moraru, Stinga, Riscuta, Gabor, Golcea, Petrisor, Chitac, Topor

1978-1979. Divizia B. Antrenori: L.Vlad si Mihai Toth.
Buciuman, Petrică, Moraru, Faur, Giurgiu, Rusu, Riscuta, Ceausu, Stinga, Iga, Petrișor, Stoica, Klein, Sortan, Golda, Rudisuli, Ghiță, Șchiopu

Printre jucătorii formației galben negrilor din acea perioadă îi mai amintim pe Rudisuli, Faur, Buciuman, Ceausu, Nan, Dubinciuc, Mircea Murar, Gheorghe Gheorghe, Mierla, Michael Misa Klein, Tirchineci, Ormenisan, Liviu Giurgiu, Oncu, Petrisor, Ghita, Ionut Popa sau Zoltan Crisan (antrenor-jucător). Pe banca tehnică au trecut nume ca Dumitru Borcau, Ladislau Vlad, Mihai Toth sau profesorul Ion V. Ionescu, cunoscut ca și Jackie Ionescu.

La finalul sezonului 1986-1987, Aurul retrogradează din Divizia B. Ultima participare în liga secundă se înregistrează în sezonul 1990-1991.

Aurul Brad cade în Divizia C în 1991, iar anul următor își schimbă numele în AS Armata Aurul Brad. Din păcate, problemele financiare au dus la retrogradarea în Liga a patra în 2005.

În 2009, echipa de juniori a câștigat titlul de campioană a Hunedoarei. 2011 este anul în care Aurul Brad s-a impus în Cupa României, faza județeană, după o finală cu Aurul Certej, terminată la loviturile de departajare.

Aurul Brad a câștigat Cupa României, faza pe județ, în sezonul 2012-2013. În finala jucată la Simeria, formația antrenată de Alin Gomoi a învins-o pe Retezatul Hațeg cu 1-0, după autogolul lui Simoneac. Aurul a jucat cu: Robciuc – Lup, Bănărescu, Polvrea, Mihăilă (90 Lupea) – Ciocan, Almășan, Leaha, Cristea (64 Bisorca) – Miclean (82 Gomoi), Cornea (25 Vurdea).

Prima ediție a Supercupei Hunedoarei le-a opus pe Aurul Brad, câștigătoarea Cupei, și Universitatea Petroșani, echipa care a luat titlul în Liga a IV-a Hunedoara. „Galben-negrii” s-au impus cu 1-0, prin reușita semnată de Codruț Mihăilă, dintr-o lovitură liberă. Cristian Robciuc a fost desemnat omul meciului. Aurul a început cu: Robciuc – Lup, Bănărescu, Filipaș, Miclean – Nedea, Almășan, Leaha, Bisorca – Vurdea, Rotariu.

sursă text: wikipedia.org